Shin Ramyun ( 신라면)
Jest to jedna z najbardziej lubianych i popularnych zup instant w Korei Południowej. Jej wspaniały smak jest znany także w innych krajach, dzięki temu, że jest eksportowana do ponad 80 państw !
Zupa jest bardzo ostra w odniesieniu do naszej polskiej kuchni, podobnie zresztą jak większość dań koreańskich. Jednak posiada w sobie "to coś", co nie pozwala o niej zapomnieć (zapewne jest to chilli :) ) i zachęca do sięgania po nią po raz kolejny.
Sposób przyrządzania jest bardzo prosty, jednak inny niż naszych "zupek chińskich".
1. Gotujemy wodę ~500ml w garnku.
2. Do wrzącej wody dodajemy zawartość opakowania: makaron, przyprawy i suszone warzywa.
3. Gotujemy ~4min i w między czasie dodajemy:
4. Surowe całe jajko, warzywa wedle upodobań: cebula, marchewka oraz trochę wieprzowinki albo wołowinki.
5. Gotową zupę przelewamy do miseczki i przyozdabiamy np.: surową świeżą cebulką, porem, papryką.
Zupa z opakowania (waga netto 120g) wystarczy, aby jedna osoba rozgrzała się i najadła się do pełna lub wystarczy dla dwóch mniejszych ;) ...jest naprawdę ostra, ale prze-py-szna!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz